Herb Polski

Poczęstunek pączkami Wyższa Szkoła Policji obchodzi w tym roku tłusty czwartek w wyjątkowy sposób. Dlaczego? Na pączka o pysznym nadzieniu skusił się również szczycieński Pofajdok witający gości przy głównej bramie Uczelni.

W Polsce zwyczaj jedzenia słodkich pączków pojawił się około XVI wieku. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i witano wiosnę. Jego tradycję podtrzymują również słuchacze oraz kadra kierownicza Wyższej Szkoły Policji w Szczytnie, którzy dzisiaj skusili się na pączka. Jednak w tym roku tłusty czwartek okazał się być innym niż zazwyczaj. Na pączka skusił się również szczycieński Pofajdok, który wita gości przy głównej bramie Uczelni. Gdy Pofajdok ujrzał talerz pączków przygotowanych specjalnie dla niego, podziękował i użył staropolskiego przysłowia: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.

Smacznego

 

słodkości na stole Pofajdok z pączkiem w ręce Policjant częstujący sie pączkami pączki za logotypem

tekst: kom. Krzysztof Wasyńczuk
foto: Jacek Konieczny